Zit er wit schimmelpluis op de bladeren van je planten?
Dan is de kans groot dat je te maken hebt met meeldauw.
Meeldauw is veel voorkomende schimmelaantasting op levende planten.
Er bestaan twee soorten meeldauw:
Echte meeldauw
Bij deze soort zit de schimmelpluis aan de bovenkant van het blad. Het is dus duidelijk te zien dat uw plant besmet is door echt meeldauw.
Valse meeldauw
Valse meeldauw doet zijn naam zeker eer aan. De schimmel tast de onderkant van de bladeren aan, waardoor je het minder snel zult zien. Valse meeldauw is te herkennen aan witte of bruine vlekjes aan de onderkant van de bladeren. Het is daarom belangrijk dat je regelmatig de boven- én onderkant van uw planten controleert op meeldauw.
Echte meeldauw is vooral te zien in de zomer, als het warm en vochtig is. Valse meeldauw verspreidt zich ook in de winter en kiemt aan de onderkant van natte bladeren.
In het geval van meeldauw is het, omdat de parasitaire schimmel zich zo snel verspreidt, beter om te voorkomen dan om te bestrijden. Zorg er in ieder geval voor dat je planten op de juiste plaats staan en voldoende voedingsstoffen kunnen opnemen. Plant ze zeker niet te dicht bij elkaar, zodat ze genoeg lucht krijgen. Tijdens droog weer is het belangrijk om de planten genoeg water (’s ochtends) te geven, ze mogen niet verzwakken.
Als de bladeren al flink zijn aangetast, dan is het slim om besmette bladeren steeds weg te knippen.
Zit je plant er echt helemaal onder, ga dan de strijd aan!
Meeldauw bestrijden doe je op de volgende wijze:
Snoei eerst de besmette delen weg en verzorg de plant extra goed. Een stevige plant kan zich beter verweren tegen meeldauw. Meeldauw kun je op een simpele wijze bestrijden door een plantenspuit te vullen met 40% (biologische) melk en 60% water. Besproei de plant goed en de meeldauw zal na een tijdje verdwijnen. Dit middeltje werkt ook preventief.