Heermoes, ook wel paardenstaart genoemd, is een plant die al veel tuinmannen en tuinvrouwen tot wanhoop heeft gedreven. Via Google stuit je al vrij snel op eindeloze lijstjes met chemicaliën om deze plant uit je tuin te verdrijven, maar grijp hier niet te snel naar.
Heermoes is onderdeel van ons eco-systeem en wanneer dat niet in evenwicht is doemt Heermoes plots op. Je kunt jouw eco-systeem aanpassen zodat Heermoes jouw tuinactiviteiten minder stoort. En dat komt de rest van je tuin ook ten goede.
Heermoes (Equisetum arvense) is een plant uit de familie van de paardenstaarten die ook verwant zijn met varens. De plant heeft een heel diep wortelgestel dat zich ook sterk horizontaal uitbreidt. Het is voor de tuin belangrijk om te weten dat Heermoes alleen groeit op arme grond en dat betekent dat we onze grondstructuur en voedingswaarde moeten gaan verbeteren.
Door het wortelgestel en kracht om steeds terug te groeien werken de sterkste chemische middelen niet om af te komen van dit ‘onkruid’.
Glyfosaat-producten als Roundup die voor mij niet thuishoren in de tuin zijn ook nog eens niet opgewassen tegen Heermoes. Het komt steeds terug.
Heermoes is een ware nachtmerrie voor de niet-biologische tuinders omdat hun enige middel tegen ongewenst onkruid vaak chemicaliën zijn. Wij, als ecologische tuiniers weten beter trucjes die ook duurzamer zijn en beter voor het milieu.
Heermoes is overigens niet alleen maar ellende. Van Heermoes kun je Heermoesgier trekken, net zoals je Brandnetelgier en Smeerwortelgier kunt maken. Als je dit interessant vind vind je op Google hier heel snel meer informatie over. In Heermoes zit namelijk kiezelzuur en dit zuur legt een beschermlaagje op planten waar schimmels en luizen het flink lastig mee hebben. Je maakt de gier van van jonge Heermoesplanten.
Om Heermoes uit je tuin te verdrijven voeg je een laag van 10 cm. onkruidvrije compost toe in je tuin. Hiermee onderdruk je niet alleen Heermoes (en uiteindelijk ga je Heermoes hiermee verslaan), het wordt ook door je bodemleven omgezet tot humus. Humus zorgt voor een betere samenhang in je tuin bodem van mineralen, voedingsstoffen, organisch materiaal, ik noem het niet voor niets het het zwarte goud van je tuin.