Plant van de maand: Borstelkrans (Clinopodium vulgare)

Borstelkrans is een vaste plant en staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als zeer zeldzaam. In het wild kom je de plant nog maar zelden tegen en dit dit is de laatste jaren nog verder afgenomen. De bloemen zijn roze/lila van kleur en groeien in kleine kransjes (vandaar de naam) om de stengel …

Plant van de maand: Borstelkrans (Clinopodium vulgare)Lees meer

Plant van de maand: Steenanjer (Dianthus deltoides)

De Steenanjer (Dianthus deltoides) is een uiterst zeldzame plantensoort die sterk wordt bedreigd door eutrofiëring, een proces waarbij de voedingsstoffen in de bodem en het water toenemen, wat leidt tot een afname van de biodiversiteit. Deze anjer komt verspreid voor in Oost-Nederland en in duingebieden, maar ook op zonnige, kale plekken langs rivier- en beekoevers …

Plant van de maand: Steenanjer (Dianthus deltoides)Lees meer

Tegelwippen

Tegelwippen of Operatie Steenbreek, het is hip en trending. Grijs in je tuin vervangen door groen. Ofwel…minder bestrating en meer beplanting. Goed voor de biodiversiteit! In veel gevallen werken buurtverenigingen, gemeentes, provincies of andere overheden mee en soms is ook nog sprake van enige vorm van subsidie. Het NK Tegelwippen komt hier uit voort. Dit …

TegelwippenLees meer

De beste planttijd voor vaste planten

In principe kun je vaste planten het hele jaar door in de grond zetten, zolang het niet vriest. Maar natuurlijk zijn er ook voorkeursperiodes. Voor vaste planten is dat de maand september. De reden daarvoor is dat vaste planten dan in hun meest vegetatieve fase zijn. In deze fase ontwikkelen ze zich het hardst ondergronds. …

De beste planttijd voor vaste plantenLees meer

Op de kwekerij [december 2021]

Het seizoen zit erop. Alhoewel…voor een tuinier zit het seizoen er eigenlijk nooit op. ’s Winters ben ik al bezig met het komende tuinjaar. Met een sopje van groene zeep maak ik potjes schoon, zodat ze hergebruikt kunnen worden. Hergebruik, totdat het niet langer kan. Van de Kamperfoelie (Lonicera periclymenum) en de Hortensia (Hydrangea arborescens …

Op de kwekerij [december 2021]Lees meer

Onkruid vergaat niet: (3) Paardenbloem

Uhm.. ik ken veel tuiniers die Paardenbloemen als een lastig en hardnekkig onkruid zien. Wellicht denk jij er net zo over of sta je helemaal niet zo stil bij dit geelbloeiende plantje. Je komt de Paardenbloem overal tegen, soms ook tussen stoeptegels.Maar toch wil ik een ander licht op de Paardenbloem schijnen: Paardenbloemen zijn ontzettend …

Onkruid vergaat niet: (3) PaardenbloemLees meer